CBS: transportmiddelenindustrie monitor


In januari 2012 heeft de transportmiddelenindustrie minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook nam de waarde van de orderontvangsten af. Het productievolume per gemiddelde werkdag was eveneens kleiner. De afzetprijzen zijn in een jaar tijd licht gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2012)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2012)

Omzet neemt af

De omzet van de transportmiddelenindustrie was in januari 2012 ruim 4 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voor het eerst sinds november 2009 was er een daling van de omzet te zien. Ondanks dat januari een extra werkdag telde en de prijzen een lichte stijging lieten zien had dit geen gunstig effect op de omzet. De binnenlandse omzet nam met ruim 6 procent af, terwijl het bedrag aan verkopen op de exportmarkt met bijna 3,5 procent daalde in vergelijking met januari 2011.

Orderontvangsten lager

De waarde van de orderontvangsten is in januari 2012 bijna 4,5 procent gedaald. De vraag op de binnenlandse markt nam sinds een jaar weer toe met ruim 1,5 procent, terwijl buitenlandse afnemers voor bijna 6 procent minder aan orders plaatsten.

Kleine stijging afzetprijzen

Ondernemers in de transportmiddelenindustrie verhoogden hun afzetprijzen in januari 2012 met bijna 1,5 procent ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. De prijsstijgingen op de binnenlandse- en buitenlandse markt ontliepen elkaar niet veel.

Productie neemt af

In januari 2012 heeft de transportmiddelenindustrie minder geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag nam het productievolume met 8 procent af.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het derde kwartaal van 2011 bijna een kwart groter dan een jaar eerder. De vier voorgaande kwartalen was dit volume gemiddeld bijna 35 procent groter dan het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Ook interessant:

  1. automotive: Wereldsnelheidsrecord voor waterstofauto onderstreept concurrentiekracht Nederland
  2. Saab verkoopt gedeelte van fabriek
  3. Deze auto rijdt 14 keer zuiniger dan een elektrische auto
  4. nieuws: Universitair bachelorprogramma Automotive
  5. nieuws: Grootste daling in Japanse autoverkopen in afgelopen 18 maanden

Redactie

De redactie plaatst nieuws, onderzoeksresultaten over de Nederlands industrie, productie processen en ontwikkelingen binnen de techniek. Mist u nieuws? Neem dan contact met ons op.

Meer artikelen van Redactie >

Plaats een reactie