nieuws: Vasculuminator prikt beter – zorg innovatie


Persbericht 03 november 2010 – Veel mensen en vooral kinderen vinden het aanprikken van bloedvaten vervelend. Zeker als er vaker geprikt moet worden, omdat de bloedvaten slecht zichtbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een baby met veel babyvet of iemand met een donkere huid.

Bloed prikken infrarood

Infrarood licht gaat probleemloos door spierweefsel en bindweefsel heen, maar wordt geabsorbeerd door het bloed in bloedvaten. De afdeling Klinische Fysica in het UMC Utrecht kwam op het idee iets met deze kennis te doen. Het resultaat? De Vasculuminator (voorheen Vaat-Imager). De Vasculuminator bestaat uit een infrarode lichtbron en een camera die gevoelig is voor infrarood licht.

Met de Vasculuminator worden bloedvaten duidelijk zichtbaar gemaakt op een scherm ookal zijn ze met het blote oog niet te zien. Zodoende kan bij kinderen het misprikken teruggebracht worden van 12% naar slechts 2%. WeLL Design heeft een gebruikersonderzoek gedaan onder de doelgroepen op de prikpoli en de afdelingen oncologie en neonatologie. Vervolgens heeft WeLL Design het product ontworpen met aandacht voor ergonomie, gebruiksgemak, esthetica en produceerbaarheid. Daarna hebben we de engineering uitgevoerd en een prototype gebouwd voor demonstratie op de Medica in Dusseldorf (november 2008). En dat in slechts 5 maanden tijd.

Ook interessant:

  1. nieuws: TU Eindhoven maakt menselijk bot in laboratorium
  2. innovatie: Bril zet gesproken tekst/woorden om naar teksten in de bril om te lezen voor doven
  3. innovatie video: Wubbo Ockels gaat zonder brandstof de wereldzeeen bevaren – koolstofpropellers en windmolens
  4. innovatie: Fiets vouwt zich om lantaarnpaal als een slot
  5. innovatie video: de zeebodem over met deze onderwaterscooter

Redactie

De redactie plaatst nieuws, onderzoeksresultaten over de Nederlands industrie, productie processen en ontwikkelingen binnen de techniek. Mist u nieuws? Neem dan contact met ons op.

Meer artikelen van Redactie >

1 reactie

  1. WeLL Design zegt:

    De technische ontwikkeling van de Vasculuminator is door WeLL Design, Utrecht gedaan

Plaats een reactie