Alfen realiseert mega-energiesysteem voor duurzame cacaoproductie


ALMERE – Alfen B.V. realiseert een grote duurzame energie-installatie voor de cacaofabriek van Theobroma B.V. in Nigeria. Het innovatieve systeem combineert zonne-energie, bio-energie uit cacaoschillen en batterijopslag op enorme schaal voor de duurzame productie van elektriciteit en stoom. De installatie garandeert een betrouwbare energievoorziening en bespaart fors op operationele kosten, inclusief meer dan één miljoen liter diesel per jaar.

Dieselgeneratoren

Theobroma B.V. uit Amsterdam, onderdeel van duurzaam grondstoffenbedrijf Ecom, verwerkt cacaobonen tot hoogwaardige cacaoproducten voor de chocolade-industrie. Haar fabriek in Lagos maakt momenteel gebruik van dieselgeneratoren, onder andere vanwege de onbetrouwbaarheid van het Nigeriaanse elektriciteitsnetwerk. Diesel is echter een milieuvervuilende, dure brandstof waarvan de lokale aanvoer regelmatig stagneert. Theobroma zocht daarom een duurzaam alternatief dat tevens de bedrijfscontinuïteit garandeert en de hoge operationele kosten reduceert.

Zonne-energie, batterijopslag en bio-energie

Alfen B.V. uit Almere kreeg opdracht om een duurzame energie-installatie end-to-end te realiseren. Zij zal 8.000 zonnepanelen plaatsen op de daken en het terrein van de fabriek van Theobroma. Om de opgewekte elektriciteit optimaal te kunnen inzetten combineert Alfen de zonne-energie met haar in-house ontwikkelde systeem voor batterijopslag. Evert Raaijen, Sales Engineer Energieopslag bij Alfen: “Met twee energieopslagsystemen van elk ongeveer 1 MWh is dit het grootste energieopslagproject van Nigeria. Wij verwachten met deze combinatie van zonne-energie en batterijopslag voor Theobroma meer dan één miljoen liter diesel per jaar te kunnen besparen.”

Naast het zonne-energiesysteem wordt er ook bio-energie geproduceerd afkomstig uit afval van cacaobonen van Theobroma. Het totale energiesysteem past uitstekend bij Theobroma’s ambities van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.

Volledige integratie

Alfen is als koploper in zowel energiedistributie als energieopslagsystemen de juiste partner om de energietransitie bij Theobroma te realiseren. Zij verzorgt het complete project, van ontwerp en levering tot en met montage, besturing en onderhoud. “De installatie voor Theobroma is een combinatie van systeeminnovaties die wij integreren met bestaande systemen. Wij zijn gespecialiseerd in complexe systeemintegraties met energieopslag als deze”, licht Raaijen toe. “Via ons back-office systeem kan Theobroma de prestaties op afstand monitoren en door middel van slim power management optimale besparingen behalen. Verder is de installatie met zijn modulaire opbouw eenvoudig op te schalen voor toekomstige uitbreidingen.”

Alfen zal de installatie voor Theobroma in 2018 opleveren.

Over Alfen

Met transformatorstations, energieopslag, oplaadpunten voor elektrische auto’s en een diversiteit aan andere producten voor het verdelen van energie, is Alfen het middelpunt en de verbindende factor in het elektriciteitsnet. De transformatorstations van Alfen voorzien miljoenen huishoudens en bedrijven van energie en met de oplaadpunten worden dagelijks vele duizenden elektrische auto’s opgeladen. Het energieopslag systeem van Alfen is ontwikkeld voor toepassingen als load balancing, energiehandel, frequentieregeling en het realiseren van autonome elektriciteitsnetten in combinatie met zonne-, wind- of bioenergie. Met haar brede scala aan in-house ontwikkelde producten en ruime ervaring als systeemintegrator werkt Alfen aan het elektriciteitsnet van de toekomst: betrouwbaar, duurzaam en innovatief.

Ook interessant:

  1. Dassault Systèmes vijfde duurzaamste bedrijf ter wereld
  2. DE: Duurzaam koffiedik stoken
  3. Industrieën aan de slag met MJA-routekaarten
  4. Europa stimuleert innovatie met 22 miljard voor partnerschappen
  5. Haalbaarheid warmtepompen bepalen met de WarmtepompWijzer

Redactie

De redactie plaatst nieuws, onderzoeksresultaten over de Nederlands industrie, productie processen en ontwikkelingen binnen de techniek. Mist u nieuws? Neem dan contact met ons op.

Meer artikelen van Redactie >

Plaats een reactie